Reklama
 
Blog | Václav Bouda

Svatý pane Mánku, Pánbůh ví, … .

Neuvěřitelné: Jiří Mánek i po odvolání dál pomocí medií produkuje PR články a přesvědčuje o svém geniálním působení v NP Šumava. Evidentně dál sází na svůj návrat do jejího vedení.

Slova Jiřího Mánka ve Strakonickém deníku Odnáším si zkušenost o opravdové lidské nenávisti, o lžích, o alibismu a intrikách aktivistů“jsou úsměvná. Na první pohled opět PR článek, který má znovu rozdmýchávat emoce v regionu. Svědčí o tom, že Mánek opravdu nebyl na svém místě. Neunese výtku, natož kritiku a to by měl. Zato srší přímo páchnoucí sebechválou. Pokud si ji chcete přečíst, najdete ji na internetu. Mně ale stačí slova o nenávisti, lžích, alibismu a intrikách. Zcela výjimečně se tentokrát s nimi shoduji. Snad jen s tím rozdílem, že jako pachatele vidím právě Mánka a jeho předchůdce. A říkám si, copak se ten člověk (geniální manažer) nedokáže ani trochu sebekriticky zamyslet? Copak se opravdu považuje za genia a neví nic o pochybeních, která tak označily státní a soudní autority?

Mezi aktivisty se nepočítám, ale neuvěřitelné šumavské události komentuji už od nástupu obou posledních ředitelů a vidím tolik objektivních důvodů,… Ve svých blozích proto hledám ty lži, nenávist, intriky a také alibimus (ten bych jen přejmenoval na účelovou manipulaci s veřejným míněním). A ptám se: Byly snad lživé argumenty o Klausově chráněnci, kterému v Prášilech „pomohl“ Stráský postavit „apartmánový objekt“ za cenu, že vyhodil schopnou odbornici na architekturu, která nesouhlasila? A nebyla pravda, že si pak našel odborníka s praxí v STB, s jehož přispěním vyházel další specialisty, kteří byli zásadoví a nechtěli se podřídit jeho šíleným záměrům, jak se ukázalo, často nezákonným. Není pravda, že Mánek jako oslavovaný „šumavský rodák a znalec“ ještě před pár lety patřil k předním propagátorům bezzásahové Šumavy? A kdo na veřejnost přišel s absurdním tvrzením, že tetřevům nevadí těžba dřeva a snad se dokonce v důsledku vyrušování stávají odolnější? A což teprve série lží a manipulací o „kůrovcové kalamitě tisíciletí“, chemikáliích, o jejichž škodlivosti vedení nic neví, a o jejichž množství Mánek opakovaně lhal? Kdo účelově změnil složení parkové rady tak, aby prosadil úzce osobní záměry?

A chce-li Mánek mluvit o nenávisti, ať se zamyslí, zda to také třeba nebyla vedením najatá agentura, která vlastně nenávist v regionu provokovala, až za podpory některých radnic hrozila fyzická napadení a možná i smrtelné úrazy ideologických odpůrců nebo vědců.

Reklama

A z poslední doby bych vzpomínanému pánovi rád připomenul jeho nepravdivé tvrzení o tom, že v parku pracovali v minulosti kočí jako zaměstnanci, nebo vyložené manipulace s čísly, která měla dokázat, jak Mánkovo vedení svědomitě pečuje o výsadbu listnáčů. Připomněl bych i nezákonnou výstavbu vyhlídkových věží, zpochybňované otevření hospody na Březníku a další ekonomické aktivity, které zřejmě nemají patřit do činnosti, kterou od vedení parku stát a zákony požadují.

Ale hlavně: Byly to lži, nenávist, intriky nebo alibismus, co dovedly inspekci životního prostředí, ombudsmana a několik nezávislých soudů k rozhodnutím, která nejvíce zpochybnila schopnost vedení parku rozhodovat v souladu se zákony a která zřejmě vedla v Mánkovu odvolání? 

Takže Svatý pane Mánku, zastavte Vámi vzpomenuté lhaní, nenávist intriky a alibismus. Tím určitě milovné Šumavě prospějete nejvíc.