Reklama
 
Blog | Václav Bouda

Ředitel Stráský už zřejmě chodí mimo mísu

Ptá se hajný bývalého kolegy na šumavské Kvildě: "Pavle, v parku se prý zase propouští, jak jsi na tom?" "Já jsem v pohodě, jsem totiž vyučenej lakýrník." "A Pavle, co ten Stráský, nepropustí ho teď Chalupa?“ "Kdepak, ten lakuje líp než já."

Nově kolující šumavský vtip je ovšem k řediteli národního parku velice ohleduplný. V rozhovoru pro Radiožurnál totiž veřejnost ohlupoval do nebe volajícími nepravdami, a když ho moderátorka už už dostala na lopatky, kroutil se jako had. Přišel sice na rozhovor o chemických prostředcích, ale pak se vytáčel, že se na problematický postřik Vaztak nezeptal svých odborníků. I tak se ale ve snaze oklamat veřejnost zesměšnil i v řadách přívrženců mezi lesáky.

Tvrdil třeba, že u Vaztaku „vůbec nejde o postřiky“, a že „se touto chemickou látkou potírají dřevěné kůly“ (rozuměj – lapáky proti kůrovci).  Odtud tedy vtip o lesácích – lakýrnících. Ale není na něm mnoho k smíchu. On totiž ředitel „lakoval“, jak když tiskne a lesáci museli u rádií omdlévat. Lapák totiž není žádný kůl, ale pokácený a odvětvený smrk, který může být případně zkrácen na potřebnou délku. Vaztak se na něj, nebo na podobným způsobem připravenou trojnožku, v žádném případě nenatírá, ale nastříkává se a to pod tlakem. „Natírat“ takový kmen by totiž představovalo zdravotní riziko a navíc je třeba, aby jedovatá složka pronikla pod šupiny kůry a do každé škvírky, aby tam zahubila v podstatě všechno živé. Zcela nepravdivá také rozhodně byla ředitelova opakovaná prohlášení, že: „prostředek je nejvíce šetrný vůči všem ostatním druhům v přírodě a je nejintenzivněji zaměřen na kůrovce“. Dělal za sebe hlupáka, když tvrdil, že se na možnou škodlivost Vaztaku vůči přírodě musí zeptat odborníků. K tomu lze snad dodat jedné: Buď zcela ztratil paměť, lhal anebo mu lžou jeho dva náměstci Braun a Mánek. Ale každá z uvedených možností je dost hrozná. A troufám si tvrdit, že minimálně jeden z této povedené řídící trojky musí posudky expertů znát.

Tak třeba experti Výzkumného ústavu lesního hospodářství v hodnocení chemikálie napsali, že účinek po zásahu je přímo drastický a že zahubil mnohem víc jedinců dalších druhů hmyzu, než lýkožroutů. V dalším známém posudku se tvrdí, že zasažení účinnou látkou (cypermethrinem) může zvyšovat riziko neplodnosti savců včetně mužů, u žen zase může vyvolat potrat anebo způsobit abnormalitu plodu. (Přitom park otrávené lapáky bez varování rozmisťuje i do blízkosti turistických cest a odpočívadel.) Jedna španělská studie zase dokazuje, že v místě aplikace chemikálie umíralo asi třikrát víc mláďat sýkorky modřinky (která se hmyzem živí) než normálně a to dokonce až 80 procent mláďat. Nehledě už na to, že Vaztak zabíjí i přirozené nepřátele kůrovce – střevlíky, lumčíky, pestrokrovečníky a další druhy hubící kůrovce.

Reklama

Doslova za příšernou demagogii považuji Stráského argument, že se Vaztak používá na Šumavě už deset let a proč tedy ne i letos. To je v podstatě totéž, jakoby tvrdil, proč nepráškovat brambory jedovatým a dávno zakázaným DDT, když se to dělalo před padesáti roky.

„Pane řediteli, jste ředitel a vy opravdu, opravdu netušíte, že už v minulosti ekologové na park kvůli chemickému postřiku chystali žalobu? A nikdo z podřízených Vám to neřekl? Víte o Vaztaku vůbec něco relevantního? Když jsem poslouchal vaše vykrucování a vymlouvání na odborníky, připadal jste mi jako mimozemšťan, který náhodou spadl do Vimperku a je úplně mimo mísu. Nevěřím ale, že jste zcela mimo, pokládám za pravděpodobnější, že jste nesmysly vykládal účelově, abyste veřejnosti zakryl krutou realitu.

K pláči je i další Vaše tvrzení, že v důsledku rozšíření kůrovce na Šumavě každým rokem ubývají tisíce hektarů stojících stromů. To totiž mícháte kozy s ovcemi, protože parková statistika říká, že se plocha kůrovcových holin ročně pohybuje od 80 do 477 hektarů. Asi jste se „spletl“ v řádu nebo jste si najednou vzpomněl na svou loni vyfabulovanou „tisíciletou kůrovcovou kalamitou“. To také byla „parádní“ mystifikace veřejnosti, ale teď už Vám podobné strašáky těžko někdo zbaští. Nebudu tedy ani já strašit turisty. Ale měli by raději vědět, že jste Vy nebo dva Vaši „odborníci“ letos už nechali rozmístit 92 otrávených lapáků v (nepovolené lesní části) v oblasti známého Stožce, u parkových cest dokonce 2 252 dalších nastříkaných kusů a navíc dalších 719 trojnožek. A to jste nejspíš ještě neskončili.                                                                                                                                                    

No, a abych nezapomněl na Vašeho potenciálního nástupce Mánka. Ten prý v parku ob den tluče pěstičkou do stolu a vyhrožuje, že zavede povinnou mlčenlivost, aby parkoví zaměstnanci na něj, Brauna a na Vás přestali práskat lumpárny. A vyhrožuje propouštěním. Jenže, jak jistě chápete z řádků o lapácích, zásadoví odborníci se takových výhružek nebojí. Každý v Česku totiž ví, že pro takové si stejně důvod k vyhození najdete.“

Ale jsem přesvědčen, že letos už parkovému vedení tyhle lumpárny nemohou před zákonem projít. Jen se třesu, že se o chemických manévrech dozví ochranářská Evropa. A modlím se, aby přišel Váš pohovor se soudcem dřív, než rozhodnutí o ztrátě evropské parkové exkluzivity. A tak se spolu s oním lidovým vtipálkem z úvodu (já opakovaně) ptám. Jak dlouho ještě bude Chalupa všeho schopnou Stráského trojku za peníze poplatníků v parku vydržovat?