Reklama
 
Blog | Václav Bouda

Metál za Šumavu dostal diletant a chameleon

Vyznamenání bývalého ředitele NPŠ Jiřího Mánka mne po čase opět uvedlo do absurdní české reality. Trochu jsem se uklidnil, když tohoto „manažera“ nazval jeden ministr diletantem. Leč přišla Mánkova odpověď (viz.“ http://www.silvarium.cz/zpravy-z-oboru-lesnictvi-a-drevarstvi/nejsem-diletant-a-nenecham-se-urazet-mf-dnes) a mně to nedá, abych nepřipomněl některé skutečnosti a nepřidal názor:

     Chlapče, Vy se nezapřete ani ve své obhajobě. Zjevně počítáte, že Vaše manipulace čtou jen lidé neinformovaní. Argumentujete svým vzděláním a zkušenostmi z mladších let. Proč nepřiznáte, že minimálně 90% Vaší kvalifikace a praxe (kterými se oháníte) jste získal jako horlivý zastánce nesmlouvavé ochrany přírodních procesů na Šumavě. Stačí pohled na Vaše články a činy z té doby:

Před 10 lety jste to přece byl Vy, kdo rozhodl o zákazu asanovat kůrovce v oblasti LS Srní, ačkoli Vám to zákon i plán péče nařizovaly. Přírodní procesy jste tehdy prosazoval až dogmaticky. Vy sám jste přece ve Vámi vzpomenutém časopisu básnil „o lese, kde ponecháte přírodu přírodě, což ze Šumavy udělá obydlený kout s divočinou, kterou budou všichni závidět“. Nebo špatně čtu?

Pak jste ovšem zásadně a pro mnohé nepochopitelně obrátil a v rozporu s Vaší minulostí se za Stráského stal jeho „odborníkem“ na neexistující „tisíciletou kůrovcovou kalamitu“. A pak přišly bláboly o neškodící chemii, krotkých tetřevech, přeřazování Šumavy do nižší kategorie ochrany atd…, škoda mluvit. Za tohle jste dostal metál? I řečičky, kterými se nyní bráníte nařčení z diletantismu, dokazují, jak schopný jste odborník. Všeho schopný, řekl bych. On se totiž manažer nepozná podle toho, kde se narodil a co vystudoval, ale co a jak dělá!!!

Stačí přece hodnotit fakta. V tomto případě Vámi navrhovaný plán péče NP na posledních 15 let a parkovou statistiku za Vašeho vedení.  Každý musí vidět, jak „zdatně“ jste tam uvedené zásady kácení a hlavně výsadby plnil. Ano, hubou ano. Skutek ale utek.

A dlouhá řada malérů v ochraně přírody, s nelegální nebo nepovolenou výstavbou a s nimi spojené množství pokut?  Netřeba vypočítávat. Kdo se zajímá, vidí zanedbání i zneužití zralá na trestní oznámení. Proč současné vedení parku dosud nepodalo žaloby, těžko chápat. Ovšem, pokud jste vše páchal z neznalosti nebo nevědomosti, pak to musel být právě jen diletantismus Vašich rozhodování. Jako manažer totiž podle mne umíte jen manipulovat s neznalostí veřejnosti, a sázet na nedůvěru místních obyvatel, za kterou často jsou nekompetentní rozhodnutí předchozích vedení parku nebo ministerstva. Vy si opravdu myslíte, že máte schopnosti či vlastnosti dobrého manažera, který si zaslouží ocenění? Já vidím jen manipulace. Doufám, že o Vás už v souvislosti s NPŠ nikdy neuslyším.

Reklama