Reklama
 
Blog | Václav Bouda

GIBS dál bruslí na tenkém šumavském ledě

     Zeptejte se mě, na co chcete, já vám, na co chci, odpovím. To je v podstatě reakce vedení Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) na stížnosti aktivistů občanské blokády, která v r. 2011 bránila kácení vzácného horského lesa na Ptačím potoce v srdci šumavského parku a byla policejním zásahem násilně potlačena.  

     Blokádu na Ptačím potoce chystalo Hnutí Duha a netajilo se tím. Na žádost parku ale klatovský soud organizaci blokádu tomuto hnutí předběžným opatřením zakázal. V okamžiku, kdy rozhodnutí začalo platit, se vedení protestu ujali občané Piňos a Vlašín, kteří byli přesvědčeni, že NPŠ při kácení postupuje v rozporu se zákonem a chtěli v blokádě pokračovat. Proti aktivistům pak tvrdě zasáhla plzeňská policejní pořádková jednotka. (Později okresní soud ono předběžné opatření zrušil a současně dospěl k závěru, že Hnutí Duha je neporušilo.)

     Navíc,… platný rozsudek plzeňského krajského soudu uvádí, že občanská sdružení na ochranu přírody byla zbavena možnosti chránit zájmy ochrany přírody a proto se nelze divit, že blokádu nezákonné těžby vyhlásila jako krajní možnost, jak zabránit zvůli správních orgánů (Stráského vedení NPŠ). Rozsudek rovněž tvrdí, že policie měla nebo musela vědět, že zákrokem poskytuje ochranu nezákonné těžbě, což je to nejhorší, co se může v právním státě stát. Za nezákonnou označili těžbu i ombudsman, MŽP a ČIŽP.      

    V takové situaci občan nemůže vidět policejní zásah jinak, než jako protiprávní jednání, ne-li spáchání trestného činu či minimálně kázeňského přestupku ze strany osob, které o zásahu rozhodovaly.

Reklama

      Na základě uvedených rozhodnutí soudu aktivisté žádali, aby zákonnost policejního zásahu posoudil GIBS. Podle vzpomenutých rozhodnutí soudů se zdálo jasné, že vedení policie zásadně pochybilo, protože „poskytlo ochranu nezákonné těžbě“.

     Leč světe div se. Nebo jsme v Česku a raději se nediv?

     Vzpomenutí aktivisté v této době dostávají dopisy o odložení stížnosti „ad acta“. GIBS v nich argumentuje, že podnětem k nasazení policie byla žádost vedení NPŠ, podložená předběžným opatřením klatovského soudu proti Hnutí Duha. Také GIBS ale přece má nebo musí vědět, že se odvolává na předběžné opatření, o jehož anulaci už soud rozhodl podobně jako o tom, že je Hnutí Duha neporušilo, protože se v okamžiku nabytí platnosti zákazu od organizace akce distancovalo.

Suma sumárum, ty o voze a já (GIBS) o koze.

     Nevěřím, že v řadách GIBS jsou hlupáci. Pak ale předpokládám, že ti, kdo o stanovisku rozhodovali, hodlají Hnutí Duha žalovat za porušení onoho předběžného opatření. Pokud si ovšem troufnou znevážit právoplatné rozhodnutí soudu. Neučiní-li to, nevidím jinou možnost, než se domnívat, že o závěrech GIBS rozhoduje KDOSI, jehož snahou rozhodně není ctít české zákony, ale za každou cenu hájit řídící policisty. A to opět je nejhorší, co se může v právním státě stát.

ČT o případu natočila reportáž, která stojí za zhlédnutí Nedej se plus: Pomáhej si a chraň se – TV program – Česká televize