Reklama
 
Blog | Václav Bouda

Budou kvůli kůrovci na Šumavě umírat lidé?

Názor, že při opakování loňské blokády kácení v prvních zónách šumavského parku poteče krev, neslyším poprvé. Poprvé ale podobná hrozba zazněla veřejně a hned v České televizi.

Hrozbu vyslovil jeden z hlavních organizátorů akcí proti ekologům. Starosta obce Modrava Antonín Schubert doslova prohlásil, že v případě blokády kácení „by určitě došlo k újmám na zdraví“. A já dodám, že zcela jistě nemyslel na zdraví obyvatel Šumavy. Dobře totiž ví, jak vyhecovaná až fanatická je atmosféra na Šumavě a kdo ji takto už víc než rok dál podněcuje.

Normálnímu člověku se musí zdát nepochopitelné, že by kvůli odlišnému názoru na způsob ochrany lesa mohl někdo jinému fyzicky ublížit. Jenže situace v národním parku je opravdu vážná. Události nasvědčují, že není daleko okamžik, kdy na Šumavu pojedou kriminalisté vyšetřovat trestný čin ublížení na zdraví, možná doslova pogrom.

A proč se situace tak neuvěřitelně vyostřila? Za tím odborník nepochybně najde práci profesionála. Systematickou, vyloženě PR pojatou a podprahovou masáž obyvatel zahájil vydavatel časopisu Naše Šumava. Dalším iniciátorem je ten, kdo začal masově tisknout stovky často velkoformátových plakátů, které dnes vidí návštěvník na každém kroku. V manipulaci s veřejným míněním úspěšně pokračuje už zmíněný modravský starosta Schubert s pomocí některých dalších starostů a lidových vůdců. Každý, kdo byl loni 21. srpna na Modravě, nemohl neslyšet, jak dští síru na vědce, občanská sdružení, neziskové organizace či na ekologické aktivisty. Polínka přikládá ředitel parku, přispěl prezident Klaus a zapomenout nelze ani na ministra Chalupu. Že na tehdejší „manifestaci“ obce svážely své obyvatele včetně zaměstnanců, kteří tak vyplňovali svoji pracovní dobu, také jistě nebyla náhoda. A pak se divme se, že přes rok masírovaní obyvatelé Šumavy vyprovokovanou zášť vůči názorovým odpůrcům neskrývají. Jejich nenávist už se ale neprojevuje jen verbálně. 

Reklama

Prvním cílem útoku byl Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Pachatel mu loni na Modravě nejdřív pod pneumatiky nastražil hřebíky. Když zjistil, že aktivista neskončil někde ve svahu nad Vydrou, hřeby mu dvakrát rovnou do pneumatik natloukl. Že to mohlo skončit tragedií? Což teprve, když dalšímu z aktivistů na Filipově Huti kdosi vypustil část brzdové kapaliny. Rozbité boční okénko automobilu nebo montážní pěna ve výfuku jsou v porovnání s hrozbou havárie, pouhou prkotinou.

A je normální, že se předmětem nadávek či poškozování zaparkovaných aut už stávají i nevinní turisté?

Není to dávno, co Jaromír Bláha na Filipově Huti opět našel probodané boky všech pneumatik. V uplynulém týdnu se dalším cílem útoku staly dva mikrobusy, kterými studenti Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy přijeli na Modravu v doprovodu předsedy Stínové vědecké rady NPŠ. Vzhledem k tomu, že se všichni pohybovali jako turisté po značených stezkách, je jisté, že fanatik věděl, na koho a proč útočí. Probodání osmi pneumatik se nepochybně mělo stát další hrozbou názorovým odpůrcům. Trochu smutnou kapitolou je pak vyšetřování oznámených útoků. Až na jeden marginální případ, policisté všechny odložili. Postižení tak k jejich práci už ztratili důvěru.

To, že starosta Schubert veřejně hrozí fyzickým násilím vůči názorovým odpůrcům (a zřejmě ví, o čem a hlavně o kom mluví), překračuje hranice chápání. A sotva lze uvěřit, že varuje před rostoucí agresivitou, na které má sám nepochybně lví podíl. Spíš slova vyslal jako svoji další hrozbu aktivistům. Osobně mě ale překvapuje, že se dosud nenašel státní zástupce, který by za útoky nespatřoval podněcování k nenávisti vůči skupině osob a k omezování jejich práv a svobod. Jak známo, § 356 trestního zákoníku říká, že se toho trestného činu dopouští ten, kdo veřejně podněcuje k nenávisti ke skupině osob, nebo k omezování jejich práv a svobod. Za to ho mohou čekat až dva roky odnětí svobody a až tři roky čekají toho, kdo se činu dopustí tiskem, nebo obdobně účinným způsobem, či se aktivně účastní činnosti určité skupiny, která hlásá nějakou nenávist. Dovedu si dost dobře představit, že vydavatele zmíněného časopisu, „tiskaře“plakátů, ani politiky nebude pro policii obtížné odhalit. Proto bude moc dobře, když se je podaří k soudu pohnat dřív, než na Šumavě poteče krev.

Obyvatele Šumavy, kteří dnes možná mají pocit, že za nimi stojí Stráský, Chalupa a třeba i Klaus, mohu ubezpečit. Až bude jimi nahecovaný útočník dopaden, žádný z nich za něj neztratí ani slůvko. Oni totiž veřejnost jen zneužívají k prosazení svých cílů.