Reklama
 
Blog | Václav Bouda

Babišovy sliby vzbuzují pochybnosti…

Je Andrej Babiš idealistický altruista, který chce peníze nezištně věnovat ve prospěch společnosti, nebo prostřednictvím ANO hodlá získat větší moc?

Snažím se být slušným novinářem, ale asi příliš často říkám, co si opravdu myslím. Po roce „spolupráce s Babišem“ těžko spím, i když jsem ani tentokrát nemlčel. Mám výčitky, že jsem naletěl falešným slibům a podílel se na vzniku jeho týdeníků 5+2 dny a mediálního impéria vůbec. Svoji zpověď píšu ve snaze, alespoň částečně to odčinit. Čtenáři mne asi zařadí mezi naivky, ale nechť, vždyť kdo všechno na takovém seznamu ještě nebude! A já mám strach, že Babiš nepomůže nepravosti odstraňovat, ale naopak. Říkám to všem, kteří stejně jako já hloupě uvěřili či váhají.

Pište si novináři, co chcete, já jen žádám právo se k tomu vyjádřit.“ “Hnutí ANO nebude vaše psaní ovlivňovat.“ Babišova slova, která zněla uším novinářů jako rajská hudba. Neuvěřitelná příležitost, dělat práci svobodně tak, jak by novináři měli. Pamatuji okamžik, kdy Babiš přišel mezi krajské šéfredaktory týdeníků a na výhrady jednoho z novinářů se „rozčílil“ se slovy: „Pokud vám někdo z ANO vleze do redakce, vyražte s ním dveře! Nikdo vám nebude nařizovat, co máte psát.“  To bylo na začátku, časem jsme všichni pochopili, že to byla jen planá slova. A začali s mnohem menšími výhradami psát, co Babiš a jeho „mančaft“ požadovali. Začalo být jasné, že pracujeme v soukromých novinách a co si přeje majitel, bude nutné dělat. A majitel chválou nešetřil.

Ale přišlo září a Babiš obrátil jako na obrtlíku. Lidé z jeho nejbližšího okolí to přikládali většinou jeho nepředvídatelné povaze.  Já bych řekl, že vyslechl názory nějakého „rádce“, kterých se kolem jeho peněz hemžilo vždycky až moc. Navíc ANO šlo i do loňských voleb. V těch zcela propadlo, a ačkoli se po pár měsících nemohl vliv týdeníků na volebním výsledku výrazně projevit, chování zklamaného majitele to ještě umocnilo. Pro veřejnost se sice vyjadřoval, jako že nic, ve vydavatelství ale pod záminkou ekonomické prosperity rozpoutal personální peklo. Nic podobného jsem ještě neviděl, podle zkušeností lidí z Agrofertu to ale byl běžný způsob Babišova zacházení, protože se těžko vyrovnává i se zdáním neúspěchu. Ale nehodlám vypočítávat, co všechno slíbil, a později jen řekl „Situace se změnila“. Plané sliby mu ale mám opravdu za zlé.  Hádám, že podobně jako v 5+2 se bude chovat i ve vydavatelství Mafra. Pod záminkou ekonomické prosperity jakoukoli nezávislost rozmetá na kousky. 

Reklama

Nicméně, mám i zcela soukromou zkušenost. Panu Babišovi jsem napsal: „Do projektu 5+2 jsem šel proto, že jsem Vám věřil. V této chvíli už považuji za nepochybné, že jsem naletěl a veškerý zápal už ze mne vyprchal, takže v lednu u firmy v každém případě skončím….“ Pak jsem vypočítal výhrady a uzavřel: … „“Vůbec mi připadá, že si neuvědomujete, že dnes vlastníte poměrně významné médium, které na rozdíl od ostatního tisku je nezávislé na silných agenturách. I to byl důvod, proč se k 5+2 připojila řada novinářů, kteří v souladu se svým svědomím nechtěli psát tak, jak jim diktují politici, potažmo jiní mocipáni, zejména ti, kteří obchodují s reklamou. Z toho, jak řídíte týdeník, jsem došel k přesvědčení, že jako politik nedokážete řídit ani stát. Proto se už na projektu 5+2 nehodlám v budoucnu podílet.“ Napsal jsem to koncem listopadu. Na jeho začátku jsem ještě doufal, že Babiš jen naslouchá prospěchářským radilům a snažil se s ním rozumně komunikovat. Tehdy mi slíbil, že vedení 5+2 dny, které za pár měsíců dokázalo rozběhnout celostátní týdeník, dá příležitost dokázat jeho životaschopnost. Slíbil, ale opět nesplnil. Kde zůstala jeho přesvědčivá slova, jak ve Švýcarsku stačí podat ruku a smlouvu není třeba psát?!

Znovu mi hnul žlučí, když jsem četl jeho vykrucování v rozhovoru s moderátorem Moravcem. Proč? Protože o tom, zda koupit některá media vždy rozhodoval jen on sám a tvrdí-li něco jiného, není to pravda. Mohl bych je konkrétně jmenovat. Stejně tak, když mluvil o autorovi programu ANO. Ten přece může může schválit jen on sám. Protože ON to platí a ON tedy rozhoduje. O demokracii nemůže být řeč.

V této souvislosti odkazuji i na rozhovor IHNED.cz s analytičkou Hanou Greplovou (vyhozenou místopředsedkyní ANO). Babišovci sice její názory na internetu zpochybnili, ale já se s ní shoduji prakticky ve všem: „ …když jsem v hnutí působila, o demokracii nemohla být žádná řeč…“, „…základní heslo Babiše bylo: Já platím, já rozhoduji…“,“… má dvojí tvář. Umí s lidmi dokonale manipulovat“… „…Do očí vám něco tvrdí, ale když se karta obrátí, nemá problém názor úplně otočit…“ To vše podle mne stoprocentně sedí. Vím ale, že osobní zkušenost je nepřenositelná. Proto chci varovat všechny důvěřivce. Věřte, až se přesvědčíte, že se opravdu věřit dá.