Reklama
 
Blog | Václav Bouda

Národní podnik Šumava (NPŠ) kašle na přírodu

Události na Šumavě se dostávají na úroveň totalitního Absurdistánu. Zdá se téměř neuvěřitelné, jak mohou lži, polopravdy a demagogická tvrzení vedení NPŠ úspěšně zakrývat manažerskou neschopnost a totální ignoraci k poslání, respektive k úkolům, národního parku.

Ředitel NPŠ Jiří Mánek prý podal správní žalobu proti vlastním šéfům z ministerstva životního prostředí. Těžko říci, zda ještě nepostřehl, že ODS už ministerstvu životního prostředí neomezeně nevládne, nebo zda je mimo mísu, jako jeho předchůdce. Strašně se diví a bude se soudit, protože ministerstvo potvrdilo loňskou pokutu, kterou parku udělila ČIŽP za nezákonné kácení, použití jedovatých pesticidů a rušení ohrožených tetřevů. 

Je to trochu překvapení, že se ministerstvo přece jen rozhoupalo. Že ale ve zdůvodnění postihu jsou výrazy, jako: „nerespektování vlastních odborníků“, „schizofrenní argumentace postrádající logiku“, „demagogické důvody“, „protiprávní jednání“ mě ovšem nepřekvapuje. Stačí, abych se ohlédl za pár titulky: „Rušte tetřevy, budou odolnější“, „Klaus a jeho brouci na Šumavě“, „Chalupa – chirurg nebo řezník“, „Stráský už chodí mimo mísu“, „Na Šumavě žije chameleon“ (Mánek). Co blog, to důkaz ignorace, poškození mezinárodního jména Šumavy a její přírody: Jedovatá chemie, nevhodné kácení, likvidace vlastních odborníků, zpochybňování odborných názorů, ohrožování tetřevů, manipulace s argumenty, pochybné záměry.

Nicméně šumavský Absurdistán dál pokračuje, jen se změnila strategie. Mánkovo vedení zvolilo čirý populismus. Neboxuje už se zelenými aktivisty, ale turistům mile servíruje e-schop, plyšové hračky, hospodu se značkovým pivem, na známých místech jim postaví občerstvovací sruby, rozhledny a fotopointy, voliéry a zoocentra. Prezentuje práci tažných koní v přibližování dřeva a turistice, chce budovat centrum pro tělesně postižené… Podle nedávného jednání Rady NPŠ už chystá i nákup elektrického vláčku a má prý v seznamu dalších osm desitek podobných projektů za 600 milionů. Obdivuhodné. Jen jaksi zapomíná, že není národním ani státním podnikem! Však už také obyvatelé Šumavy začínají vrčet, že jim místo slibované podpory životních podmínek park buduje (většinou za dotační peníze) pořádnou konkurenci. Hračky se tady přece už vyrábějí. Hospod je tu jako máku, a stavět rozhlednu na místě, z něhož je i jinak krásný rozhled?.. Že buduje národní podnik jako státní konkurenci privatizovaným kočím? A že na Březníku v první zóně otevře restauraci, i když to údajně hygienici kvůli nezabezpečeným odpadům těžko povolí? A že další hospody mají za podobně pro přírodu nevhodných podmínek vznikat i jinde?

Reklama

Cíle ukazují i porady vedení. Většinou na nich o opatřeních ve prospěch přírody moc neuslyšíte. Podnikatelské záměry jasně převažují a plán péče o přírodu v parku je zjevně na okraji zájmu. Konečně, stačí pohlédnout na loňská fakta.  Statistické výkazy dokazují, že například za kritizovaného ředitele Krejčího v roce 2010 bylo k zalesnění o 48 ha holin méně, než loni za Mánka. A Krejčí navíc stačil obnovit 20 ha. Oproti Mánkově sebechvále k dovysazování listnáčů ve smrkových monokulturách statistika ukazuje, že za Krečího činila podsadba 51ha, a to je 5,6 krát víc než za Mánka. Však také sazenic se vysázelo 560 tisíc a to je 2,6 krát víc. Mánek ve snaze oklamat veřejnost evidentně jen mlátí pantem. Podobně manipuluje i s čísly o sumách utržených zavedením elektronických aukcí dřeva. Ono totiž dřevo v době kalamity je podstatně levnější, zatímco když ho na trhu není nazbyt, vydělává i hlupák. Místo sebechvály bych takové výsledky hodnotil spíš jako flagrantní zanedbávání péče o les. Holinu, tedy plochu k zalesnění, totiž Mánek nesnížil. Loni nezalesnil ani plochu, o kterou holinu zvětšil (co dokázal vytěžit). Ze 160 ha uměle stihl zalesnit jen 143. Řeči o „listnaté Šumavě“ byly tedy jen Mánkovými a Chalupovými bláboly, kterými mátli veřejnost a naivní politiky.

Lze se tedy divit, že Mánkovi zbývají peníze na státní podnikání, když příroda přichází takhle zkrátka?  Jeho šéfování už je tragikomické. Dnes se prý třese, kdo zavládne na ministerstvu. Není divu, když si v parku s výběrovými řízeními na nové nápady zrovna netykají. A lze se divit, když dostává pokuty za špatná rozhodnutí, prohrává soudy a platí ze státního. Hraje-li si na manažera, měl by vědět, že ti obvykle za způsobenou škodu odpovídají. Doufám, že poslední pokuta od MŽP za poškozování přírody nebyla tou poslední a že nový ministr pochopí: Takhle už to přece dál nejde.